آموزش کاشتن بذر چمن و نحوه پاشیدن بذر چمن

بذر چمن یا Grass یکی از انواع بذر زینتی است که طرفداران خاص خود را دارد.  این بذر تزئینی نه تنها برای محوطه سازی، ایجاد فضای سبز در پارک ها و کنار جاده ها، بلکه می تواند در منازل نیز استفاده شود. بسیاری از کاربران از این بذر تزیینی برای زیباسازی تراس خانه و ایجاد فضایی دلنشین در آپارتمان استفاده می کنند. این یک فضای بسیار بزرگ و عالی است که به ما این امکان را می دهد که در میانه شلوغی شهرهای بزرگ جایی داشته باشیم که بتوانیم با طبیعت بکر و زیبای خانه و تراس خود ارتباط برقرار کنیم.
آموزش کاشت بذر چمن
قبل از هر گونه کاری، تمام اجسام اضافی روی سطح خاک (مانند سنگ‌ها، بقایای گیاهی و سایر اشیاء) باید تا عمق حداقل 15 سانتی متر جمع آوری شوند. سپس باید به بافت خاک توجه کنیم. اساساً، خاکی که می خواهیم چمن را در آن بکاریم، اگر حاوی حدود 30 درصد مواد آلی باشد (مانند فضولات حیوانات در حال تجزیه) بهتر است. به عنوان مثال اگر عمق خاک را 15 تا 20 در نظر بگیریم باید مواد آلی را به ضخامت حدود 5 سانتی متر اضافه کنیم و سپس آن را با خاک قسمت پایین به خوبی مخلوط کنیم تا بافت یکنواختی به دست آید. علاوه بر مواد آلی، اگر خاک اساساً سبک باشد، از خاک رس و اگر خاک اساساً سنگین باشد، از ماسه برای بهبود بافت خاک استفاده می کنیم. پس از افزودن مواد مورد نیاز برای تغییر بافت خاک، سطح خاک باید کاملاً تراز باشد، اما در صورت بزرگ بودن سطح زمین (مانند زمین فوتبال) باید شیب ملایمی بین 1 تا 2 درصد رعایت شود تا آبیاری یا آب باران به راحتی جاری شود و آب اضافی جمع نشده و به راحتی سرازیر شود.

انواع بذر چمن

این بذر زینتی انواع زیادی دارد که به بررسی و معرفی چند نمونه مهم و اصلی می پردازیم.
چمن سایه لولیوم پرنه (Lolium Perenne)
اگر به دنبال پرکاربرد ترین بذر چمن زینتی در جهان هستید، به دنبال بذر چمن هلندی باشید. این بذر در لاتین به Ray Grass معروف است و دو نوع اصلی و بسیار مهم دارد. پرنه و مولتی فلوروم دو نوع اصلی این چمن هستند که می توانید برای کاشت از آنها استفاده کنید. خوبی این چمن این است که در فصل سرد به راحتی می توان از آن استفاده کرد و همچنین بادوام است. به طور کلی 8 گونه از خانواده چمن‌های لولیوم در جهان کشت می شود که هر کدام با توجه به ویژگی های خود بومی منطقه خاصی از جهان محسوب می شوند. اروپا، آفریقا و آسیا منابع اصلی کشت این بذر ها هستند.
چمن مونت کارلو (Monte Carlo)
یکی دیگر از انواع محبوب بذر زینتی چمن مونت کارلو است که همانطور که از نام آن حدس می زنید، بومی آمریکای جنوبی است. این بذر در آرژانتین رشد می کند و از آن کشور به سایر نقاط جهان ارسال می شود که ایران نیز یکی از واردکنندگان آن است. البته بسته بندی آن در کشورهای دیگر انجام می شود. مزیت اصلی بذر مونت کارلو استفاده از آن در آکواریوم است. بذر این چمن به خوبی زیر آکواریوم محکم شده و به دلیل ریشه های بسیار قوی خود در آب شناور نخواهد شد. رشد سریع آن همچنین به آن اجازه می دهد تا در کمترین زمان تمام قسمت های انتهایی آکواریوم را بپوشاند. البته بهتر است کشت چمن به صورت خشک انجام شده و سپس آب به آکواریوم اضافه شود. رشد این بذر نیاز به کربن دارد که باید در خاک آن تامین شود.
چمن دایکوندرا (Dichondra Repens)
چمن دایکوندرا یا شبدر آمریکایی به دلیل زیبایی به عنوان چمن زینتی نیز شناخته می شود. این بذر چمن یکی از پرکاربردترین ها در زیبایی معماری و فضای سبز است. اگر تا به حال از یک ساختمان اداری بزرگ دیدن کرده باشید، احتمالاً بارها با نمونه هایی از این "چمن" مواجه شده اید. اما یکی از دلایل اصلی محبوبیت این بذر عدم نیاز به هرس آن است. برخلاف بسیاری از گیاهان زینتی و حتی انواع چمن که همیشه برای حفظ زیبایی خود نیاز به هرس دارند، این نوع چمن شکل خود را حفظ می کند.
اگر به دنبال منبع اصلی چمن دایکوندرا هستید، باید به سواحل استرالیا سفر کنید. بومیان آفریقا در این سواحل برای اولین بار این گیاه زینتی را در سراسر جهان کشت و معرفی کردند. این چمن به سرعت رشد کرده و مراحل کاشت آسانتر و ساده تری دارد. برای مکان هایی که چمن و گیاهان نمی توانند به طور معمول رشد کنند، بذر زینتی چمن دایکوندرا می تواند استفاده شود.

نحوه کاشت بذر چمن

در حالی که کاشت بذر رایج ترین روش برای ساختن چمن است، اما مشکلات خاص خود را دارد. به ویژه، بذر ها در طول دوره کاشت تا جوانه زنی بسیار حساس هستند و مسائلی مانند عدم آماده سازی مناسب خاک، رشد علف های هرز، سرد یا گرم شدن ناگهانی هوا و یا مشکلات آب و هوایی مانند باران شدید می تواند از سبز شدن مناسب بذر ها جلوگیری کند. بنابراین، اثرات روی جوانه زنی و رشد بذر باید به حداقل برسد. انتخاب یک بذر خوب اولین قدم است. انتخاب بذر باید بر اساس شرایط آب و هوایی و انتظارات شما برای چمن باشد. البته اگر می خواهید روی چمن راه بروید، باید نوعی را انتخاب کنید که در مقابل لگدمال شدن مقاومت کند. از طرف دیگر، اگر می خواهید چمن زیر درخت رشد کند، باید نوعی را انتخاب کنید که بدون هیچ مشکلی در سایه رشد کرده و زندگی کند.

کاشت بذر چمن

چقدر باید از بذر چمن استفاده کرد؟

همانطور که قبلا ذکر کردیم، چمن بر اساس ضخامت برگ ها به دو گروه تقسیم می شود: برگ های باریک (برگ های لطیف) و برگ های پهن (برگ های خشن). به طور کلی، برگ‌های نمونه‌های لطیف بذرهای ریزتری از نمونه‌های برگ خشن دارند. برای بذرهای ریز چمن، 15-20 گرم بذر در هر متر مربع کافی است، برای چمن بذر درشت، 30-50 گرم بذر در هر متر مربع کافی است. استفاده کمتر یا بیشتر از این مقادیر باعث تراکم و رشد نامناسب چمن می شود. استفاده از بذر بیشتر مشکل جوانه زنی بهتر و افزایش تراکم بذر را حل نمی کند، اما این به نوبه خود منجر به ضعیف شدن و از بین رفتن چمن می شود. زیرا فضای کافی برای رشد و نمو جوانه ها وجود ندارد. همچنین، اگر قسمت‌هایی از چمن سبز نمی‌شوند، می‌توانید بذر‌های اضافی را در بهار یا پاییز در مناطق کم تراکم بکارید.

زمان کاشت بذرها

برای تعیین زمان کاشت بذر، باید به دمای هوا توجه ویژه ای شود. اساساً دمای پایین در اوایل بهار و اواخر پاییز باعث کاهش سرعت جوانه زنی برای بذرهای کاشته شده می شود. همچنین، حتی اگر دما مشکلی ندارد، بهتر است بذر را در اواخر پاییز کشت نکنید، زیرا جوانه ها زمان کمی برای رشد و نمو تا زمستان دارند و به سرمای زمستان بسیار حساس هستند. بنابراین برای چمن فصل گرم در اواخر فروردین که خطر سرمای اواخر بهار از بین رفته است و اگر مشکلی در آبیاری وجود ندارد، اواخر بهار یا اوایل تابستان بهترین زمان برای کاشت است هرچند به دلیل احتمال رشد زودرس علف های هرز در این زمان از سال، برای بهترین نتیجه رشد اوایل بهار بهترین انتخاب برای کاشت بذر چمن‌های گرمسیری است. برای چمن سردسیری، اواخر تابستان یا اوایل پاییز برای کاشت بذر مناسب است. بهترین زمان برای کاشت بذر صبح زود یا عصر است که باد وجود ندارد.

کاشت بذر چمن

چگونگی پاشیدن بذرها

اگر بذر چمن بسیار ریز است، بهتر است ابتدا آن را با ماسه یا مقداری خاک مخلوط کنید و سپس روی زمین بپاشید. این امر توزیع یکنواخت بذر را تضمین می کند. بهتر است قبل از پاشیدن بذر، خاک را مرطوب کنید، زیرا خاک خشک و آبیاری پس از کاشت بذر، احتمال حرکت بذر را با جریان آب افزایش می دهد. امروزه دستگاه هایی برای پاشش بذر وجود دارد که بذر را به طور یکنواخت در سطح خاک پخش می کند. روش بذرپاشی نیز به این صورت است، به جای اینکه همه بذر ها در یک جهت روی زمین قرار گیرند، ابتدا توده بذر به دو قسمت مساوی تقسیم می شود. یک قسمت را در جهت شرق به غرب (یا عرض زمین) و قسمت دیگر را در جهت شمال به جنوب (یا طول زمین) روی زمین پخش کنید تا به پخش یکنواخت این بذرها کمک کنید.
پس از پاشیدن بذر باید یک لایه مخلوط خاک بر روی بذر ریخته شود، ضخامت بذر درشت 1 سانتی متر و ضخامت بذر ریز 0.5 سانتی متر است. پس از قرار دادن پوشش خاک بر روی بذر، اگر 5% تا 10% یا بیشتر از بذر هنوز قابل مشاهده باشد و در خاک فرو نرود، اشکالی ندارد. از کاشت بذر تا جوانه زدن، خاک را باید مرطوب نگه داشت، اما نه بیش از حد، زیرا ممکن است باعث گسترش برخی بیماری های قارچی، به ویژه بیماری های مرگ گیاهچه ناشی از رطوبت زیاد شود. باید اطمینان حاصل کرد که همیشه مقدار معینی آب از سطح خاک تا عمق 2-1.5 سانتی متر وجود دارد. توجه داشته باشید که موضوع آبیاری و حفظ رطوبت مناسب قبل از جوانه زدن بذر چمن بسیار مهم است، زیرا حداقل خشکی خاک یا آبیاری بیش از حد از عوامل جدی در عدم جوانه زدن بذر چمن است.

روش‌های تکثیر رویشی

برخی از چمن ها را نمی توان به راحتی با کاشت بذر تکثیر کرد. برای چنین چمنی از روش های تولید مثل تکثیر رویشی استفاده می شود. علاوه بر این، روش تکثیر رویشی نه تنها برای ساختن چمن، بلکه برای ترمیم قسمت های آسیب دیده چمن نیز استفاده می شود. تکثیر رویشی چمن در حالی که می تواند منجر به استقرار سریع چمن در منطقه مورد نظر و پوشش یکنواخت منطقه شود، روشی پرهزینه است و اساساً این نوع چمن در برابر انتشار آفات و بیماری ها حساس است. از جمله روش های اصلی تکثیر رویشی چمن می توان به روش های زیر اشاره کرد.
عکس بذر چمن
روش سادینگ sod که در فارسی با نام پودپی شناخته می شود، نوعی پوشش چمن است که ریشه ها، ریزوم ها و استولون های گیاهان را محکم در کنار هم نگه می دارد. روش کار به این صورت است که قطعاتی از چمن (معمولاً نوارهایی به ضخامت 2.5-1.8 سانتی متر) را در جای خود قرار می دهیم و آنها را پهن می کنیم تا ریشه ها رشد کرده و به خاک زیر نفوذ کنند. اگر نوارها ضخیم تر از این باشند، ریشه زایی بسیار کند و ضعیف می شود و اگر کمتر باشد، چمن نسبت به وزن جسم (مانند حرکت افراد) بسیار حساس بوده و قسمت های آن جدا می شود. علاوه بر این، در اصل، هرچه چگالی چمن کمتر باشد، ضخامت نوار بیشتر باید در نظر گرفته شود تا از جدا شدن قطعات چمن در حین حمل و نقل جلوگیری شود. از زمانی که نوارهای چمن پودپی از زمین محل تکثیر و کاشت جدا می شود و در زمین مورد نظر قرار می گیرد، نباید فاصله هوای گرم از 1 روز و هوای خنک از 2-3 روز بیشتر شود.
طرح های مختلفی که در زمین های فوتبال می بینید از طریق روش بذرپاشی پودپی به دست می آید. همچنین با استفاده از این روش می توان از آن در مکان هایی با شیب تند یا تردد زیاد که بذر نمی تواند جوانه زند استفاده کرد و همچنین می توان از آن برای ساخت فرش های چمن برای ساختمان های بزرگ استفاده کرد. در روش پودپی زمان لازم برای ساخت چمن دو هفته است در حالی که در روش بذر کاری حدود 10-15 هفته زمان می برد. به طور معمول در این روش از چمن چبر یا مخلوط چبر + فتان قرمز + چمن چایر+ سنت آگوستین استفاده می شود.
نوارهای پودپی را می توان قبل از کاشت به مدت 1 روز در هوای گرم و 2 تا 3 روز در هوای خنک تر گذاشت. توجه داشته باشید که این روش محصولی متفاوت از چمن مصنوعی تولید می کند.

پهن کردن نوارهای پودپی چمن بر روی زمین اصلی

روش پهروکاری Plugging یکی دیگر از روش های تکثیر رویشی چمن است و اساساً مانند روش پودپی است اما شامل قطعات کوچکتری است که قسمت های آسیب دیده و لخت چمن را می پوشاند. قطعات شامل قطعات چمن به قطر 5-10 سانتی متر است که در زمین اصلی به فاصله 15-30 سانتی متر از یکدیگر کاشته می شوند.این قطعات به تدریج رشد می کنند، تکثیر می شوند و زمین را می پوشانند.
روش کاشت قسمت های مختلف ریزوم، استولون و ... اندام های رویشی چمن که به چمن تیل نیز معروف است یکی دیگر از روش های کاشت استولون، ریزوم و یا اندام رویشی چمن در زمین مورد نظر می باشد. این بخش ها شروع به رشد کرده و پس از استقرار به تدریج بزرگ می شوند. یکی از مکان هایی که می توان چمن را به این روش کاشت کرد، فاصله بین بلوک های سنگی و سیمانی است. چمن هایی مانند زویشیا و چایر از جمله چمن هایی هستند که با این روش به خوبی تکثیر می شوند.

نگهداری چمن

سیستم آبیاری
چمن برای ادامه زندگی و سبز و شاداب ماندن به آبیاری منظم نیاز دارد. در حالی که برخی از گیاهان چمن مانند چمن چایر، بوفالو، زویشیا، بهیا و فتان قرمز نسبت به سایر بذر های چمن نسبت به شرایط خشکی مقاوم‌تر هستند، آبیاری نامناسب این گیاهان مساوی با ضعیف شدن و افزایش علف‌های هرز آن‌ها و در نتیجه آفات و بیماری‌ها است. چمن رطوبت دوست نیز شامل اروای خزنده، چبری زبره، چمن فرش، چبر یک‌ساله است. البته اگر این چمن ها بیش از حد آبیاری شوند دچار پوسیدگی ریشه و شیوع بیماری های قارچی می شوند. بنابراین آبیاری نباید زیاد باشد.
آبیاری بذر چمن
برای تعیین زمان و میزان دقیق آبیاری می توان از دستگاه ها و روش هایی مانند تانسیومتر (برای تعیین فشار مکش در خاک)، روش های الکتریکی و آوگر (برای تعیین رطوبت عمق) استفاده کرد. اما در بسیاری از موارد مانند محیط های شخصی و خانگی دسترسی به این وسایل امکان پذیر نیست، بنابراین برای تعیین زمان آبیاری از دو روش استفاده می شود. رنگ چمن تغییر می کند و رد پا دیگر روی چمن نمی ماند و پس از برداشتن پا از روی آن به حالت اولیه خود باز نمی گردد. بهترین عمق آبیاری هر بار باید حداقل 30 سانتی متر باشد. آبیاری ناکافی یا نامناسب مانع از توسعه سیستم ریشه می شود، به خصوص در قسمت پایین خاک، جایی که رشد چمن ضعیف است و علف های هرز در این زمان به راحتی چمن را اشغال می کنند. توجه داشته باشید که چمن تازه تر و جوان تر به آبیاری بیشتری نیاز دارد. حتی در چند هفته اول پس از سبز شدن و کاشت چمن، بذر چمن نیاز به دو بار آبیاری در طول روز دارد و با رشد این گیاه نیاز به آبیاری کاهش می یابد.
بهترین زمان برای آبیاری صبح است. آفتاب ظهر علاوه بر اینکه آب را سریعتر تبخیر می کند، به دلیل وجود قطرات آب روی برگ ها می تواند باعث سوختگی برگ ها نیز شود. آبیاری نزدیک به شب یا شب نیز احتمال ابتلا به بیماری قارچی را افزایش می دهد. آبیاری بارانی بهترین و مناسب ترین روش برای آبیاری چمن است.
نگهداری از چمن
کوددهی چمن
چمن مانند سایر گیاهان، برای رشد بهینه به مواد مغذی نیاز دارند. شرایط غذایی مناسب چمن را قوی تر و رشد آن را سریعتر می کند و همچنین به چمن کمک می کند تا از رشد علف های هرز و استقرار چمن جلوتر باشد. برای چمن فصل گرم، اوج رشد آن در اواسط تابستان است و می توان آن را در اوایل بهار زمانی که نشانه هایی از سبز شدن بهاره وجود دارد، بارور کرد. این نوع چمن بهتر است در اوایل پاییز بدون بارور باقی بماند تا بتوانند در حالت استراحت و راکد به خوبی زمستان گذرانی کنند. در مورد چمن فصل سرد، کوددهی را می توان در اوایل پاییز انجام داد تا رشد گیاه را بهبود بخشد و ذخایر کافی برای رشد بهتر در بهار فراهم کند. اگر در تابستان به چمن فصل سرد کود دهی کنیم، باعث کاهش رشد و حتی سوختن گیاهان چمن می شود زیرا چنین چمنی در این فصل راکد هستند. فرمولاسیون های مختلف کوددهی چمن وجود دارد. برای کسانی که محیط شخصی و خانوادگی چمن را حفظ می کنند، از یک فرمول کود کامل حاوی سه عنصر اصلی نیتروژن، فسفر و پتاسیم استفاده کنند که در آن محتوای نیتروژن بیشتر از عناصر فسفر و پتاسیم است و معمولاً محتوای فسفر نیز از پتاسیم می آید. برخی از پرورش دهندگان از نسبت های 1-1-3 و 1-1-5 (عدد سمت چپ نیتروژن - عدد در وسط فسفر - عدد به سمت راست پتاسیم) استفاده می کنند مانند فرمول 5۵-۵-۱۵ و ۵-۵-۲۵ برای ۲-۱٫۵ کیلوگرم در 100 متر مربع استفاده می کنند، اما فرمول های دیگری نیز وجود دارد. حتی در برخی از این کودها، مقدار فسفر بسیار کمتر از پتاسیم است تا رشد رویشی بیشتر گیاه را تقویت کند و ساختار ریشه را توسعه دهد و از این فرمولاسیون ها در چمن های جوان به شدت استفاده می شود. کودهای آماده مخصوص چمن که در بازار به فروش می رسند معمولاً میزان کود مصرفی (کیلوگرم در متر مربع) و نوع چمن مناسب برای کود را روی بسته بندی آن نشان می دهند. بهترین زمان برای شروع کوددهی اوایل اسفند تا فروردین است. سپس، اگر چمن را به طور منظم بچینید، باید هر دو هفته یکبار کود کامل بدهید.
چمن راز زیبایی بسیاری از حیاط ها و باغ های زیبا است. اما خرید یک چمن خوب بسیار گران است. برای عمر کمتر، ارزان تر و طولانی تر، می توانید چمن خود را با کاشت بذر بسازید. قبل از کاشت، مطمئن شوید که خاک دارای مواد مغذی مناسب و عاری از علف های هرز و زباله است و به طور منظم آبیاری کنید تا چمن شما بیشتر عمر کند.

اولین قدم اساسی: انتخاب بذر چمن مناسب و مرغوب

مهمترین و اساسی ترین نکته در پرورش و کشت هر بذری، تهیه و استفاده از بذر های مناسب و باکیفیت می باشد. در ایران بازارها و فروشگاه های بذر چمن بسیاری وجود دارد که تنوع بسیار بالایی از انواع بذر چمن دارند و با فروش بذر چمن به گسترش فضای سبز کمک می کنند. اما یک سوال اساسی مطرح می شود و این است که کدامیک بذر مرغوب و اورجینال عرضه می کنند؟ و همچنین آیا خرید بذر خوب جزء شرایط اساسی در کاشت بذر می باشد؟ برای پاسخ به این سوالها با ما همراه باشید.

در انتخاب بذر مرغوب باید به این موارد توجه نمایید:

  • نوع بذر چمن باید با توجه به منطقه جغرافیایی مورد کشت تعیین شود؛ چون در هر منطقه میزان بارش، دما، رطوبت و ... متفاوت بوده و هر یک از این عوامل تاثیر مستقیمی در رویش بذر چمن دارند.
  • بذر های مرغوب و اورجینال دارای ظاهر یکسانی از نظر شکل بذر، اندازه بذر، رنگ و بوی بذر هستند؛ به عبارتی تمامی بذور موجود در کیسه کاملا یکدست هستند.
  • درصد خلوص بذر چمن باید بالا باشد و میزان ناخالصی به مقدار حداقل باشد.
اطلاعات تماس
آدرس : تهران
موبایل :09195284072
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به فروشگاه بذر کالا می باشد .